15 MILLIáRD DOLLáROS KöLCSöNT KéR A NEMZETKöZI VALUTAALAPTóL UKRAJNA

15 milliárd dollár kölcsönt szeretne Ukrajna a Nemzetközi Valutaalaptól felvenni, hogy kirángassa gazdaságát a válságból.

A héten Ukrajnában tett látogatása után az alap igazgatója azt mondta az Euronewsnak, hogy több hónapig tartó, a helyszínen folytatott munka után kijelenthető, hogy az ország készen áll, és teljesíti fiskális és monetáris politika feltételeit.

- Az ukrajnai látogatásomból az a legfontosabb, hogy az ukrán gazdaság működik, és hogy az ukrán nép erős - kezdte Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója. - Ami a fiskális politikát illeti, tavaly a GDP 36 százalékát szedték be adóként. Ez mindenki számára, aki látott már egy háború által sújtott országot, teljesen elképesztő. Az inflációt pedig 25 százalékon tartották. Ez magas, de messze nem olyan magas, mint amilyen lehetett volna erős monetáris politika hiányában. Tudjuk, hogy korrupciós eseteket is felfedeztek. De az ottani találkozóim során ez nem a védekezés volt, hanem a korrupció elleni küzdelem iránti elkötelezettség kifejezése.

Az IMF fokozatos fellendülést prognosztizál erre az évre, miután a gazdaság több mint 30 százalékkal zsugorodott. Georgieva szerint az ukrán üzleti szféra meglehetősen optimista, figyelembe véve a háborús körülményeket.

-Úgy látják, hogy a kormány hatékonyan oldja meg a problémákat, amikor azok előfordulnak. Például Oroszország a kritikus infrastruktúrák bombázása felé tett lépéseket. Nagyon gyorsan hatalmas generátorimport érkezett, és stratégiailag úgy helyezték el őket, hogy biztosítsák az ország működését és hasonlóképpen sokat tettek a készenléti tervek kidolgozása terén. Hogy ha egy helyen megszakad az ellátás, az ne legyen nagyobb hatással a gazdaságra, mint a háború első hónapjaiban - folytatta Kristalina Georgieva.

Az IMF-program pontos részleteit akkor teszik közzé, amikor az igazgatótanács aláírja. A Világbank szerint egy évvel az invázió után az országnak 350 milliárd euróra van szüksége.

2023-02-21T16:55:53Z dg43tfdfdgfd