IMF: STABIL éS ERőSöDIK AZ UKRáN GAZDASáG

Annak ellenére, hogy Oroszország továbbra is szinte naponta halálos rakéta- és dróncsapásokkal sújtja Ukrajnát, a háború sújtotta ország gazdasága "figyelemre méltó ellenállóképességet" mutat az IMF szerint.

A Nemzetközi Valutaalap megegyezett Ukrajnával egy 15,6 milliárd dolláros vészhelyzeti keretmegállapodásról, tisztviselői pedig aláírtak egy 900 millió dolláros kezdő hitelt, valamint megemelték az ország gazdasági növekedésére vonatkozó becslésüket.

Az IMF ukrán misszióját vezető Gavin Gray közölte, „a felülvizsgálat részeként a 2023-as GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzésünket plusz egy és plusz 3% közötti tartományba emeltük... Az infláció lassul, és az elmúlt hónapokban az árfolyam stabil volt. Ugyanakkor a kilátások továbbra is kivételesen magas kockázatúak, mivel a háború folytatódik."

Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök terrorizmussal vádolta Ukrajnát, és azzal, hogy próbálja megfélemlíteni a civil lakosságot az orosz főváros elleni dróntámadásokkal.

Kijev tagadja, hogy közel lenne a dróncsapásokhoz.

"Mint tudják, a kijevi rezsim más utat választott: az Oroszország, az orosz állampolgárok megfélemlítésére tett kísérletek és a lakóépületek elleni támadások útját. Ez természetesen egyértelmű jele a terrorista tevékenységnek" – fogalmazott.

Ukrajna közben elkezdte nukleáris létesítményének újjáépítését az északkeleti Harkivban. Tavaly orosz rakéták csapódtak az ottani Fizikai és Technológiai Intézetbe. Radioaktív sugárzást nem jelentettek.

Az ENSZ atomenergia-felügyelete, a NAÜ azonban arra figyelmeztet, hogy a zaporizzsjai atomerőműben a helyzet továbbra is instabil és rendkívül veszélyes.

2023-05-31T04:40:23Z dg43tfdfdgfd