MéG KEMéNYEBB éVRE SZáMíT AZ IDéN AZ IMF, MINT A TAVALYI VOLT

Gazdasági visszaesés vár a világ harmadára az idén - figyelmeztet az IMF vezetője

Kristalina Georgieva szerint a 2023-as év keményebb lesz, mint a tavalyi, mert a globális növekedés fő hajtóerőinél - az amerikai, az európai és a kínai gazdaságnál is - gyengülés tapasztalható. A világgazdaságra nagy terheket ró az ukrajnai háború és az infláció, valamint nyomasztóan hatnak a magasabb kamatlábak, amivel a központi bankok világszerte megpróbálják megfékezni a drágulást. 

A Nemzetközi Valutaalap már októberben csökkentette a világgazdaság növekedési kilátásait, a szervezet vezetője pedig a CBS amerikai televíziótársaság Face the Nation című hírműsorában most arról beszélt, hogy a világgazdaság egyharmadában recesszió várható 2023-ban.

Kristalina Georgieva szerint 40 éve most először fordul elő, hogy Kína, amely a világ második legnagyobb gazdasága, valószínűleg a globális növekedés szintjén, vagy az alatt marad, mivel a koronavírusos estek száma megugrik a zéró Covid-politika eltörlésével. Ez nemcsak az ázsiai ország gazdasági növekedését fogja hátráltatni, hanem az egész világét. 

Az IMF vezérigazgatója ugyanakkor úgy látja, hogy az Egyesült Államok talán elkerülheti a teljes recessziót, mivel különállása miatt gazdasága ellenállóbb. Az amerikai munkaerőpiac a valutaalap prognózisa szerint erős marad, ami viszont azzal járhat, hogy a Fed-nek, az USA központi banki rendszerének, hosszabb ideig kell szigorúan fognia a kamatlábakat, hogy az infláció csökkenjen. 

A Nemzetközi Valutaalap 190 tagországgal rendelkező nemzetközi szervezet, amelynek központi célja, hogy  megpróbálják stabilizálni a világgazdaságot. Egyik legfontosabb szerepe, hogy korai gazdasági figyelmeztető rendszerként működik.

2023-01-02T11:40:54Z dg43tfdfdgfd