NEHéZ éV ELé NéZ A VILáGGAZDASáG 2023-BAN, FIGYELMEZTET AZ IMF IGAZGATóJA

A világgazdaság nagy része számára 2023 nehéz év lesz, mivel a globális növekedés fő motorjai - az Egyesült Államok, Európa és Kína - mind gyengülő teljesítményt mutatnak, figyelmeztetett Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója.

Az új év „keményebb lesz, mint a mögöttünk hagyott év” - mondta Georgieva a CBS vasárnap reggeli Face the Nation című hírműsorában vasárnap. „Miért? Mert a három nagy gazdaság - az Egyesült Államok, az EU és Kína - egyszerre lassul” - mondta.

„Arra számítunk, hogy a világgazdaság egyharmada recesszióban lesz. Még azokban az országokban is, ahol nincs recesszió, emberek százmilliói úgy fogják érezni, hogy az van” - tette hozzá.

Georgieva szerint Kína, a világ második legnagyobb gazdasága, 40 év óta először valószínűleg a globális növekedés szintjén vagy az alatt fog növekedni, mivel a koronavírusos esetek száma a rendkívül szigorú zéró-covid politika lebontását követően megugrik.

Ráadásul az elkövetkező hónapokban várható koronavírus-fertőzések nagy száma valószínűleg tovább fogja sújtani a gazdaságot, és mind a regionális, mind a globális növekedést hátráltatni fogja - mondta Georgieva, aki a múlt hónap végén az IMF megbízásából Kínába utazott.

„A következő néhány hónapban nehéz lesz Kínának, ami a kínai növekedésre, a régióra és a globális növekedésre is negatív hatással lesz” - mondta.

Eközben Georgieva szerint az USA gazdasága külön áll, és elkerülheti a világgazdaság egyharmadát valószínűleg sújtó visszaesést. Szerinte az USA a legellenállóbb és elkerülheti a recessziót. „Úgy látjuk, hogy a munkaerőpiac meglehetősen erős marad.”

„Ez vegyes áldás, mert ha a munkaerőpiac nagyon erős, akkor a Központi Jegybanknak (FED) lehet, hogy hosszabb ideig kell szigorúbban tartania a kamatlábakat, hogy az infláció csökkenjen” - mondta Georgieva.

Tavaly a FED az 1980-as évek eleje óta a legagresszívabb szigorítás keretében márciusban a nulla közeli szintről a jelenlegi 4,25 százalék és 4,50 százalék közötti szintre emelte irányadó kamatlábát, és a Fed tisztviselői a múlt hónapban azt vetítették előre, hogy a kamatláb 2023-ban átlépi az 5 százalékos szintet, amire 2007 óta nem volt példa.

Az új év első hete számos kulcsfontosságú adatot hoz a foglalkoztatási fronton, köztük a pénteki havi nem mezőgazdasági foglalkoztatottakról szóló jelentést. Ez várhatóan azt mutatja, hogy az amerikai gazdaság decemberben további 200 ezer munkahelyet teremtett, és a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékon maradt, ami az 1960-as évek óta a legalacsonyabb szint közelében van. (Reuters)

2023-01-02T07:32:52Z dg43tfdfdgfd