VARGA: VéDELMI KöLTSéGVETéS LESZ JöVőRE

Cikkünk folyamatosan frissül.

Bár szerdán ezúttal nem volt kormányülés, de a költségvetés benyújtási határideje miatt mégis tartottak kormányinfót a héten, Varga Mihály miniszter vendégszereplésével.

Varga elmondta, hogy a költségvetés tervét már átadták a Költségvetési Tanácsnak, ami már véleményezte is azt. A miniszter említette a háborús időszak és a szankcióspolitika okozta bizonytalanságokat, majd elmondta, hogy a jövő évi költségvetés védelmi költségvetés", a cél eddig elért eredmények megvédése.

Ennek megfelelően több cél jut majd védelmi kiadásokra, megmaradnak a családi kedvezmények és a rezsitámogatás is, emellett megőrzik a nyugdíjak értékét és garantálják a 13. havi nyugdíj folyósítását is.

Elmondta azt is, hogy arra számít a kormány, hogy a háború jövőre is tartani fog, és ez érinteni fogja a magyar gazdaságot is. Emellett cél a fizikai biztonság erősítése is, a következő évben 1300 milliárd forint fölött lesz a honvédelmi alap tervezett kiadása. Ezzel a bruttó nemzeti össztermék 2 százaléka fölött lesz ez a kiadási csomag. Ezt nemcsak a háború, de a migráció és a határok védelme is indokolja Varga elmondása szerint.

Megmarad a rezsivédelmi alap is jövőre, fedezete az "extraprofitadókból és egyéb bevételekből származik", és elvárják, hogy azok a szektorok járuljanak hozzá az alaphoz, melyek extraprofitra tesznek szert. De egyben meg is kezdik majd a 2024-es évben e plusz terheknek a kivezetését.

A cél továbbra is az, hogy elkerüljék idén a gazdasági visszaesést: idén a kormány 1,5 százalékos növekedést, míg jövőre jóval magasabb, 4 százalék körüli növekedést várnak.

Varga az elhibázott brüsszeli szankciókat okolta a megugrott inflációért, jövőre hat százalékos célt jelölt meg.

A jövő évi költségvetésben 255 milliárd forint lesz félretéve rendkívüli tartalékként.

2023-05-25T13:22:10Z dg43tfdfdgfd