ÚJABB PLUSZTáMOGATáSOKAT KAPNAK AZ EGYHáZI INTéZMéNYEK

Miután egy november végi kormánydöntéssel az egyházi és nemzetiségi iskolák hit- és erkölcstantanárai is kaptak béremelést (2023-ra fejenként havi 61 ezer forint kiegészítő támogatást a „bérfejlesztés ellentételezéséhez”), most megint megsegítik az egyházi köznevelési és egészségügyi-szociális intézményeknek – írja a HVG.

A kormány honlapjára társadalmi egyeztetés céljából töltötték fel a kormányrendelet-tervezetet, ami szerint egyszeri kiegészítő támogatást kapnak „a bevett egyházak” által fenntartott köznevelési és szakképző intézmények (óvodák, iskolák, gimnáziumok, szakiskolák).

A pluszpénzt az intézmények egyházi fenntartói kapják „az elszabaduló energiaárakra tekintettel, a közszolgáltatások zavartalan biztosításának szükségességét szem előtt tartva”, és az „egyszeri többlettámogatást“ még idén kell biztosítani. Az egyházi fenntartóknak a köznevelési és szakképzési ágazat esetén 19 626 forint/fő támogatást kell adni.

Egy másik rendelet-tervezet az egészségügyi és szociális fókuszú egyházi intézmények „rezsikompenzációjáról” intézkedne. A szociális és egészségügyi ágazatot érintő „rezsikompenzációt” a 2022-es központi költségvetéséről szóló törvény egyes mellékletei alapján számolják, több, szolgáltatás-típushoz kötött kategória van, eltérő összegekkel. (HVG)

2022-12-05T16:16:33Z dg43tfdfdgfd