A FRANCIA KORMáNY EGYSZERI, 100 EURóS üZEMANYAG-TáMOGATáST AD A SZEGéNYEBBEKNEK

Egyszeri, 100 eurós (most kb. 41 ezer forint) üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak – jelentette be Élisabeth Borne miniszterelnök.

Az összeget 2023 elején utalják át 10 millió olyan, alacsony jövedelmű munkavállalónak, akinek szüksége van autóra a munkájához vagy a munkába járáshoz.

A francia kormány áprilisi 1. óta tankolási kedvezmény ad a benzinkutaknál. A minden üzemanyagra vonatkozó, eleinte 15 eurocentes kedvezmény szeptember 1-én 30 eurocentre nőtt, majd november 15-én 10 eurocentre csökkent, és december 31-én teljesen kivezeti a kedvezményt a kormány.

Az általános kedvezményt váltja fel a rászorulóknak járó célzott támogatás.

A kormányfő az RTL kereskedelmi rádióban elmondta: a támogatást egy összegben, a francia háztartások kb. felének utalja át a kormány.

A rászorulók az adóhivatal honlapján igényelhetik a támogatást, az autójuk rendszáma alapján, egy igazolással arról, hogy a munkájukhoz elengedhetetlen a jármű használata.

Azok az álláskeresők, akiknek szükségük van gépkocsira a munkakereséshez, a munkaügyi hivatalban kérhetik a támogatást - jelezte a miniszterelnök. Azt is kiemelte, hogy azok a szerény jövedelmű párok, amelyeknek mindkét tagja dolgozik, és két járművel rendelkezik, két támogatásra, 200 euróra jogosultak.

A támogatás bármilyen típusú jármű után igényelhető, így a motorok után is.

A kormány azt reméli, hogy a munkáltatók a jelenlegi 200 euróról megduplázzák a munkavállalóknak évente járó közlekedési hozzájárulást.

Az üzemanyag-támogatás Élisabeth Borne szerint 1 milliárd euróba kerül jövőre az állami költségvetésnek. (MTI)

2022-12-07T14:32:18Z dg43tfdfdgfd