A KöZTéVé HíRADóJA úGY HARSOGJA, HOGY HOLNAP éLETBE LéPNEK AZ OLAJSZANKCIóK, MINTHA EDDIG NEM TITKOLTáK VOLNA EL, HOGY EDDIG NEM VOLT éRVéNYBEN SEMMILYEN SZANKCIó ENERGIAHORDOZóKRA

Holnap, vagyis hétfő fontos nap lesz, ekkor lép ugyanis életbe az első az Oroszország elleni uniós energiaszakciók közül: december 5-étől uniós tagország nem vásárolhat orosz nyersolajat.

Mivel műsorvezetés közben szól itthon a köztévé, órák óta hallom, ahogy a hírblokkokban beszámolnak erről a tényről. Éppen ezért nehéz most elképzelni, hogy mit gondolhatnak azok a tévénézők, akik csak a kormánymédiából tudnak tájékozódni. Vagyis a magyar polgárok többsége.

A kormány és végrehajtó médiája ugyanis hónapok óta arra az egyszerű állításra alapozta a kommunikációját, hogy a brüsszeli energiaszakciók tönkreteszik Magyarországot. Ezek okozzzák szerintük az inflációt - innen jön a “szankciós infláció” propagandakifejezés - és lényegében az összes súlyos gazdasági problémát. A szankciókat bárkinek szíve joga ellenezni, aki nem fél attól, hogy lelketlen putyinistának nézik, ám a Fidesz és a közmédia “érvelésével” volt egy ténybeli probléma. A mai napig, vagyis 2022. december 4-ig nem volt érvényben semmiféle szankció semmilyen Oroszországból érkező energiahordozóra (Mellékszál, de semmiféle élemiszerre sem.) Vagyis minden, az energiaszankciókra alapozó eddigi állítás, kampány vagy vélemény hazugságra - vagy mondjuk egy alapvető fontosságú tényező elhallgatására alapult.

Úgyhogy most igazán gondban lehet az összes olyan kormánymédia-fogyasztó, akinek van memóriája és szokott gondolkozni.

A hétfői dátum pont Magyaország szempontjából ráadásul nem is annyira jelentős, mi ugyanis a szlovákokkal együtt nem definiált időre mentességet kaptunk a kőolajembargó alól, mert tengeri kikötők híján mi csak csővezetéken tudunk nyersolajat importálni.

Egyeseket estleg megzavarhat, hogy szintén holnap lép életbe az orosz kőolajra kivetett, hordónként 60 dolláros ársapka. Minek sapka, ha úgysem vehet Európa orosz olajat? A megoldás az, hogy az ársapka nem uniós ötlet, hanem a legfejlettebb G7 országok projektje. Az unió azért csatlakozott hozzá, hogy az olajügyletekbe bedolgozó uniós cégek - például ügyvédi irodák, tanhajótulajdonosk és hasonlók - ne vehessenek részt olyan, nem uniós országok és Oroszország közötti üzletekben sem, ahol az orosz fél olaját 60 dollár feletti áron vásárolja meg valaki.

2022-12-04T19:15:54Z dg43tfdfdgfd