A KORMáNYSAJTó MáRIS AZZAL VáDOLJA MATOLCSYT, HOGY CSAK SéRTETTSéGBőL KRITIZáLTA A KORMáNYT

Hétfőn a parlamentben a Fidesz még nem akart érdemben reagálni a jegybankelnök kritikáira, Varga Mihály is csak visszafogottan próbálta szétteríteni a felelősséget. Pedig Matolcsy György minden korábbinál keményebben kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Többek között azt mondta a gazdasági bizottság ülésén:

  • Jövőre 15–18 százalék között lesz az infláció, a legmagasabb lesz az Európai Unióban, ha a kormány nem változtat a gazdaságpolitikáján, akkor elveszítjük az évtizedet.
  • A kormánypropagandára is rácáfolt, amikor arról beszélt, hogy a mostani infláció nem háborús infláció, hiszen 2021 második felében kezdődött az energiaárrobbanás, ami a magyar infláció 80 százalékát okozta.
  • De kijelentette azt is, hogy a kormány válságkezelése az utóbbi hat hónapban nem találta meg a kulcsokat, hibás volt.
  • „A szocializmusba pedig nem érdemes visszamenni. Az árstopokról meg a mindenfajta hasonló, jónak tűnő ötletekről a szocializmusban kiderült, hogy nem működnek. Összeomlott a rendszer.”
  • „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után pedig rossz döntéseket hozott a kormány.”

A kormánymédiának egy nap elég volt, hogy ellentámadást indítson az asztalt borító Matolcsy ellen. Ugyan még nem a fia rikítóan feltűnő gazdagodásával vagy a MNB alapítványainak pénzszórásával támadták,

de a kormányzati médiabirodalomba tartozó Világgazdaság kedden egy névtelen cikkben, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arra utalgatott, hogy Matolcsy azért mondott ilyeneket, mert megsértődött.

A lap névtelen forrása szerint a Fidesz egyik frakcióelnökségi ülésén elhangzott, hogy a Matolcsy által vezetett MNB felsővezetése azt kérte a kormánypárttól, támogassák, hogy a jegybankelnök megbízatása élethosszig tartson. „A frakció ezt nem támogatta, ahogy azt a későbbi felvetést sem, hogy az MNB elnöke három cikluson keresztül tölthesse be a tisztséget. Így ezekből semmi nem került be a jegybanktörvény-módosításba, amely jelenleg az Országgyűlés előtt van” - írja a lap, ami szerint ez a sérelem állhat a váratlanul kemény kritikák mögött. A lap emlékeztet arra, hogy a 2013 óta hivatalban lévő Matolcsy második megbízatása 2025-ben jár le, ami után a jelenlegi szabályok szerint már nem újrázhat.

A sértődésről szóló hír nem sokkal később a KESMA többi lerakatában, így a Hírtv-n, a Magyar Nemzetben és az Origón is megjelent.

2022-12-06T11:16:53Z dg43tfdfdgfd