RISHI SUNAK MéG A HADSEREGET IS BEVETNé, HOGY MEGáLLíTSA A SZTRáJKOT KARáCSONYRA

Nadhim Zahawi, a Konzervatív Párt elnöke szerint az Egyesült Királyság kormánya a hadsereget is be tudná vetni a közszféra sztrájkjai által okozott zavarok enyhítésére.

Ha a szakszervezetek inflációval megegyező vagy azt meghaladó béremelést kapnának, „a követelés elégtételével hosszabb időre beágyaznánk az inflációt, és a legkiszolgáltatottabbakat sújtanánk” – mondta Nadhim Zahawi. Hozzátette, az ukrajnai háború nagyon magas inflációs rátához vezetett.

„A szakszervezeteknek azt üzenjük, hogy ez nem a sztrájk ideje. Itt az ideje, hogy megpróbáljunk tárgyalni” – közölte a tory képviselő.

Az Egyesült Királyság karácsony előtt sztrájkhullámmal néz szembe: a vasúthálózat, a buszok, a posta, az egészségügy és az iskolák dolgozói sztrájkokat szerveznek, hogy magasabb béreket követeljenek, miközben az ország megélhetési válsággal küzd.

Beugorhat a hadsereg is a kieső sztrájkolók helyére

Nadhim Zahawi szerint a szakszervezetekkel való megállapodás hiányában a nemzetnek vésztervekre van szüksége.

Azt mondta, hogy még a hadsereget is be lehetne vetni a zavarok megfékezésére, mivel végszükség esetén betölthetnék a sztrájkoló dolgozók szerepét. Speciális feladatok elvégzésére fejlesztenek évek óta különleges egységeket, melyek bevetését fontolgatja a brit kormány.

A hadsereg tagjai mentőautókat vezethetnének, de a határbiztonság nem sérülne. A bevándorlással kapcsolatban Zahawi elmondta, hogy a kormány fontolgatja a menedékkérők Ruandába való kitoloncolásának tervét, amit fel kéne eleveníteni, hogy elrettentsék ezzel az embercsempészeket. Az év elején a kormány jogi kihívások után leállította az afrikai országba irányuló járatokat. Szerinte a ruandai terv életbe léptetése üzenetet küldene az embercsempészbandáknak.

Zahawi kizárta annak a lehetőségét, hogy Boris Johnson volt miniszterelnök ismét jelöltetné magát a párt vezetésére, mondván, a toryk a párt újjáépítésére összpontosítanak a közelmúlt politikai zűrzavarai után.

(Borítókép: Egy a sztrájk miatt lezárt metróállomás Londonban 2022. augusztus 19-én. Fotó: Carlos Jasso / Bloomberg / Getty Images)

2022-12-04T17:03:04Z dg43tfdfdgfd