"VáLSáGKöZELI HELYZET" - MATOLCSY őSZöDI BESZéDéRőL BESZéL AZ ELLENZéK

Keményen beleszállt a kormány válságkezelésébe, inflációs politikájába a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Egy ellenzéki politikus szerint Matolcsy György "megsemmisítő kritikáját adta az Orbán-kormánynak."

"Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van" – mondta hétfőn a parlament gazdasági bizottsága előtt Matolcsy György. A jegybank elnöke eddig sem rejtette mindig véka alá véleményét a kormány gazdaságpolitikájáról, most azonban annyira nyíltan bírálta a válság- és inflációkezelést, hogy a jobbikos Z. Kárpát Dániel úgy értékelte: "a magyar politikatörténetben ilyen gazdasági vádbeszédet még nem lehetett hallani."

A magyar jegybank 2021. évi üzleti jelentését és beszámolóját ismertetve Matolcsy kijelentette: "Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van". Tavaly elszállt a költségvetés (amelyet "műhibának" nevezett) hiánya, az infláció beindulásakor szerinte 

a jegybank a fékre, a kormány a gázra lépett,

úgyhogy jelenleg Magyarország a világ pénzügyileg negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa. Az MNB elnöke szerint jövő év első felében nagyon lassan csökkenhet az infláció mértéke, de így is 15-18 százalékos lehet.

A fő okot Matolcsy abban látja, derül ki az N1TV felvételéből, hogy tavaly a jegybank és a kormány különböző utakat választott a válság kezelésére. Megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, helytelen volt a kormányzat stratégiája, "azonnal ki kell vezetni minden ársapkát", mert 3-4 százalékos inflációs többletet okoz, ugyanígy helytelen a kamatplafon, a kamatstop - hangoztatta az MNB elnöke.

Abban is ellentmondott Matolcsy a hivatalos kormány-kommunikációnak, hogy szerinte az infláció nem "háborús" vagy "szankciós", hiszen az már tavaly nyárom felszökött az energiaárak miatt. "Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt" - jelentette ki az MNB elnöke.

Z. Kárpát "igazságbeszédnek, elképesztő, az őszödi beszédhez mérhető súlyú kitárulkozásnak" nevezte a jegybankelnök felszólalását, a párbeszédes Tordai Bence szerint pedig Matolcsy "megsemmisítő kritikáját adta az Orbán-kormánynak."

A nyilatkozatrról szó volt a parlament plenáris ülésén is. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: az MNB-nek nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában, a jegybank függetlenül végzi a törvényben meghatározott feledatát, így a jegybankelnök véleményét teljesen szabadon mondhatja el.

2022-12-05T15:23:12Z dg43tfdfdgfd